Koronavírus oslabil imunitu akciových trhov

V posledných dňoch udáva smer vývoja na finančných trhoch šíriaci sa koronavírus s označením Covid-19. Správy o jeho šírení nie len v Číne prichádzajú v rôznej intenzite od januára 2020, na finančné trhy však začali mať skutočne výrazný dopad až v posledných dňoch.

Správy o tom, že donedávna neznámy vírus sa nepodarilo izolovať v krajne pôvodu a pomerne rýchlo sa šíri do zvyšku sveta, vyvolalo na trhoch snahu vyhnúť sa riziku. Pre tú je typický výpredaj rizikovejších aktív ako sú akcie, a naopak, príklon k takzvaným „bezpečným prístavom“, medzi ktoré väčšina investorov zaraďuje vládne dlhopisy vyspelých štátov či zlato.

Spolu s rastúcou cenou klesá výnos desaťročných dlhopisov americkej vlády, ktorý sa nachádza na historicky najnižšej úrovni. Americké aj európske akciové indexy poklesli za posledný týždeň o viac ako 10 % a naplnili tak definíciu technickej recesie. Index VIX, často nazývaný indexom strachu, dosiahol najvyššiu úroveň od doby európskej dlhovej krízy a cena futures kontraktov na ropu klesla kvôli obavám z poklesu dopytu od začiatku tohto roku o viac ako 20 %.

Trhy stále viac upínajú svoju nádej smerom k centrálnym bankám, ktoré by mali pomôcť prípadný hospodársky útlm zmierniť uvoľnením svojej, už aj tak značne uvoľnenej, menovej politiky. Zatiaľ najvýznamnejší krok vykonal americký Federálny rezervný systém (Fed), ktorý po prvýkrát od pádu banky Lehman Brothers v roku 2008 prikročil k mimoriadnemu zníženiu svojej základnej úrokovej sadzby o pol percentuálneho bodu. Trhy navyše predpokladajú, že tento rok nejde o posledný krok Fedu, ktorý by mal postupne úrokové sadzby znížiť až k bezprostrednej blízkosti nuly.

Podľa cien trhových inštrumentov by svoje sadzby mala hlbšie do záporu zatlačiť aj ECB.

Rétorika znejúca z centrálnych bánk v poslednej dobe zaznamenala pomerne rýchly obrat. Fed ešte nedávno hodnotil vývoj hospodárstva v Spojených štátoch pozitívne a prezidentka ECB Lagardeová vyhlásila, že situácia nie je ešte tak vážna, aby bol nevyhnutný zásah zo strany centrálnej banky.

Onedlho na to však poprední centrálni bankári začali trhy upokojovať deklarovanou ochotou zakročiť. Európski centrálni bankári vo Frankfurte majú oproti svojim americkým kolegom značne obmedzený priestor na využívanie konvenčných, menovo politických nástrojov. V prípade prehlbujúcich sa hospodárskych problémov by tak museli prichádzať s ďalšími, pravdepodobne kontroverznými opatreniami, ako do ekonomiky napumpovať viac peňazí.

Ani v prípade dostatku pomyselnej munície však nemusia byť centrálne banky schopné udržať súčasný akciový býčí trend pri živote. Šíriaci sa koronavírus totiž pôsobí negatívne nie len na globálny dopyt, ale aj na ponuku. S negatívnymi ponukovými šokmi v podobe zastavenej produkcie podnikov však menová politika zmôže primálo.

V snahe bojovať oproti zdražovaniu nedostatkového tovaru by totiž museli centrálni bankári svoju menovú politiku, naopak, utiahnuť a zvýšil by sa tlak na pokles hospodárskeho výstupu, čo by sa negatívne prejavilo aj na cene akcií.

Výsledný dopad šíriaceho sa vírusu na globálnu ekonomiku sa dá spolu s prípadným priebehom následného zotavenia v súčasnej dobe len ťažko odhadnúť. Aj v prípade rýchleho odznenia samotnej nákazy, napríklad v dôsledku nájdenia účinnej vakcíny, môže mať súčasná epidémia na štruktúru svetovej ekonomiky dlhodobejší dopad na štruktúru svetovej ekonomiky. Nedávne narušenie komplikovaných dodávateľskoodberateľských reťazcov odhalilo ich značnú krehkosť. Okrem obchodných vojen môže byť koronavírus ďalším impulzom vedúcim k deglobalizácii. Tú by sme v prípade zachovania súčasných spotrebiteľských návykov pocítili všetci, a to minimálne vo svojich peňaženkách.

Na druhej strane, pre investorov môže posledný vývoj na akciových trhoch predstavovať príležitosť lacno nakupovať . Na ich adresu kedysi barón Rothschild poznamenal: „Nakupuj, keď v uliciach tečie krv.“

Tomáš Lébl, analytik skupiny AXA ČR a SR

AXA Health Keeper