Le Penová: Začiatok konca eurozóny? - Komentár

V Európe prebieha horúci volebný rok 2017. Holanďania si už zvolili svoj nový parlament a voliči dvoch najväčších ekonomík starého kontinentu dostanú príležitosť tiež ešte tento rok. Už v apríli sa uskutočnia prezidentské voľby vo Francúzsku, na ktoré sa finančné trhy veľmi zameriavajú. Prečo práve na voľbu budúcej hlavy štátu „krajiny galského kohúta“?

Dôvod je zrejmý. Kandidátom, v tomto prípade kandidátkou s najvyššími preferenciami v prvom kole je totiž Marine Le Penová. Šéfka Národného frontu je vo svojich politických názoroch umiernenejšia ako jej otec Jean-Marie, bývalý líder strany a rovnako predchádzajúci prezidentský kandidát, ale naplnenie jej predvolebného programu by s veľkou pravdepodobnosťou Francúzsku spôsobilo výrazné ekonomické škody. Okrem toho, že Le Penová zastáva výrazný protimigračný postoj, chcela by Francúzsko vyviesť z eurozóny. Tento krok by pritom podľa ratingových agentúr veľmi rýchlo spôsobil bankrot krajiny (neschopnosť splácať svoje záväzky).

Finančné trhy možnosť víťazstva Le Penovej premietli do rizikových prirážok k francúzskym aktivitám. Swapy úverového zlyhania (CDS), ktoré odrážajú riziko neschopnosti splácať, vyleteli od začiatku roka takmer na dvojnásobnú úroveň. Taktiež rástol výnos francúzskych štátnych dlhopisov. Desaťročný dlhopis v druhej polovici marca niesol už okolo 1,1 % (jeho nemecký náprotivok stále pod 0,5 %). Možné turbulencie tradične zvýšili rizikové prirážky aj v krajinách tzv. „európskej periférie“, zvýšili sa CDS i úročenia štátnych dlhopisov napríklad v Taliansku.

Trhy aktív oceňujú hroziace riziko. Pravdepodobnosť, že sa Marine Le Penová skutočne stane budúcou francúzskou prezidentkou je stále pomerne malá. Výsledky referenda vo Veľkej Británii či prezidentských volieb v USA a náskok v prieskumoch pre prvé kolo (23. apríla) však núti k ostražitosti. Druhé kolo (7. mája) sa pravdepodobne ponesie v znamení hesla „všetci proti Marine“ a budúcim prezidentom sa tak môže stať Emmanuel Macron, ktorý v posledných prieskumoch pre prvé kolo zaostáva za Le Penovou len o jeden percentuálny bod (26 % vs. 25 %). Faktom tiež je, že prezident nemôže sám zariadiť vystúpenie z eurozóny. V zákonodarnom zbore sa pre tento krok bude len veľmi ťažko hľadať podpora. Napriek tomu sa dá očakávať, že medzi prvým a druhým kolom volieb bude dianie na finančných trhoch veľmi zaujímavé.

Tím Asset Managementu