Predbežný odhad amerického HDP výrazne prekvapil

Predbežný odhad amerického HDP výrazne prekvapil. Ekonomika USA vstúpila do tohoto roku so zrýchlením tempa svojho rastu na 3,2 %, hoci trhový konsenzus počítal v prvom tohtoročnom štvrťroku so spomalením na 2 %. Uvedené číslo bude síce prechádzať postupnými revíziami, ktoré môžu výsledok ešte značne zmeniť. Naďalej sa prehlbuje priepastný rozdiel medzi ekonomikami na protiľahlých stranách Atlantiku. Bližší pohľad na zverejnené údaje môže predsa len mierne zakaliť počiatočné nadšenie. Pokles dovozu, nárast exportu a nahromadenie zásob bolo schopné zakryť spomaľujúci domáci dopyt, ktorý v rámci prvého tohtoročného kvartálu dostal výrazný impulz zo strany vládnych výdavkov. Sila podpory zo strany týchto faktorov sa v priebehu roka už nemusí opakovať a výkon hospodárstva USA môže v ďalších štvrťrokoch naopak prekvapiť slabším výsledkom.

Aj výsledok posledného zasadnutia Fedu potvrdil, že vyčkávajúci postoj centrálnych bankárov vo vzťahu k vývoju americkej menovej politiky daný výsledok nenarušil, a to aj vzhľadom na skutočnosť, že sa jadrová inflácia nachádza s 1,3 % hlboko pod dvojpercentným inflačným cieľom.

Tím Asset Managementu