Sprievodca AXA aktuálnou situáciou na finančných trhoch

Pozrime sa spoločne na to, čo sa aktuálne na trhoch deje a ako sa s tým čo najlepšie vysporiadať

Finančné trhy ovládla koncom februára koronovírusová panika. V januári ešte takmer bez povšimnutia vstrebali eskalujúcu epidémiu nového koronavírusu v Číne a uspokojené vývojom v prípade Brexitu a obchodnej dohody medzi USA a Čínou pokračovali v predchádzajúcom raste. Avšak v globalizovanom svete sa epidémia ľahko rozšírila do Európy, a tá sa onedlho stala novým epicentrom pandémie.

Dynamika nárastu počtu ochorení a miestami až kruté štatistické údaje uviedli trhy a postupne aj vlády jednotlivých krajín do panického módu. Nulová koordinácia jednotlivých opatrení zo strany Európskej únie, nepripravenosť a improvizácie jednotlivých vlád a značná neistota ohľadom trvania tvrdých opatrení v niektorých krajinách a ohľadom dramatického vývoja v krajinách, kde boli stanovené opatrenia neskôr či v menšej miere, viedli k výrazným prepadom akciových trhov, k nárastu kreditného rizika demonštrovaného rozšírením kreditných spreadov, došlo však aj ku krátkodobému výpredaju drahých kovov. Súbežne začatá cenová vojna v rámci OPEC +, ktorá postupne zrazila už tak uvädajúcu cenu ropy k hranici 20 USD za barel, potom nepriaznivo dopadla najmä na energetické tituly.

Reakcie vlád a centrálnych bánk na seba nenechali dlho čakať a prišli v skutočne impozantných rozmeroch. Hlavné centrálne banky, popri znížení úrokových sadzieb, v podstate prisľúbili neobmedzenú podporu finančnému trhu. Podobne vlády mnohých krajín, v snahe zamedziť finančným ťažkostiam a možným bankrotom zasiahnutých podnikov a následnému prepúšťaniu, pripravili masívne balíčky fiškálnej pomoci. Trhy evidentne ocenili rýchlosť a finančne ohromujúcu veľkosť týchto opatrení a už počas týždňa časť strát zmazali.

Viac informácií pre investorov nájdete v nasledujúcom sprievodcovi.

AXA Health Keeper

• appStore.png