Znovu nájdená sila zelených bankoviek - Komentár

Po výraznom posilňovaní eura zo začiatku roku sme v posledných týždňoch svedkami obratu, keď iniciatívu prebral americký dolár a spoločná európska mena svoje tohtoročne dosiahnuté zisky postupne odovzdáva. Príčin tohoto vývoja je hneď niekoľko. Pozitívne údaje prichádzajúce z americkej ekonomiky všeobecne doláru pomáhajú, a aj tie, ktoré nie sú veľmi pozitívne, sú o niečo lepšie, ako údaje prichádzajúce z eurozóny. Hoci európske indikátory aj naďalej naznačujú v historickom kontexte slušný hospodársky výkon, starý kontinent logicky zažíva mierne vytriezvenie z rekordných výkonov zaznamenaných na konci minulého roku. Údaje vyznievajú ešte o niečo horšie kvôli jednorazovým faktorom, akými sú výkyvy počasia či štrajky, ktorých vplyv by mal postupne odznieť. V tomto prostredí je pochopiteľný postup Európskej centrálnej banky (ECB), ktorá sa do uťahovania svojej menovej politiky príliš neženie. V spojení s americkým FEDom, ktorý, naopak, v pravidelnom zvyšovaní úrokových sadzieb nepoľavuje, dáva časť investorov pred eurom postupne prednosť vyššie úročeným investíciám v zámorí. Pomyselné polená pod nohy euru hádže aj politický vývoj najmä v Taliansku, kde nová vláda navrhuje prevratné, pre trhy však nie príliš populárne novinky, medzi ktoré sa zaraďuje aj napríklad univerzálny príjem či znižovanie veku odchodu do dôchodku. Zvyšovanie rozpočtových výdajov a znižovanie príjmov v prípade silne zadlženého Talianska trhy celkovo neprijali príliš pozitívne. Aspoň však vláda zo svojho programového vyhlásenia vyškrtla najkontroverznejšie body týkajúce sa znovuzavedenia líry a odpísania časti štátneho dlhu. Slabšie euro však prispieva k ďalšiemu uvoľňovaniu európskych menových podmienok, čo môže vykompenzovať prípadné hospodárske spomalenie. Spolu s rastúcimi cenami ropy by tak slabšia mena prispela k dlhoočakávaným inflačným tlakom. Taký vývoj by mohol ECB prinútiť k prehodnoteniu svojej doterajšej menovej politiky, v dôsledku čoho by sa eurové bankovky stali opäť o niečo atraktívnejšími.

Tím Asset Managementu